Narkotikapolisen: Kampen mot knarket har för låg prioritet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen har beslagtagit hundratals kilo knark de senaste veckorna. Samtidigt vittnar erfarna poliser om att narkotikaärenden har för låg prioritet – och att en dom i Högsta domstolen fått förödande effekt i kampen mot narkotikan.

Den stora omorganisationen inom Polismyndigheten 2015 ser narkotikapoliserna som avgörande för att inte narkotikabekämpningen är lika effektiv numera.

– Innan 2015 fanns specialiserade narkotikarotlar och gatulangningsgrupper som var helt inriktade på att bara arbeta med narkotikaproblematiken. Nu är alla generalister och får jobba med andra typer av brott, säger kommissarie Fredrik Bornesand som jobbar som taktisk koordinator kopplad till spaningsarbete i norra Stockholm.

HD-dom avgörande

Samtidigt har en dom i Högsta domstolen från 2011 påverkat längden på narkotikastraffen.

– Smugglar man ett ton cannabis så ligger straffet runt sju års fängelse. Väljer narkotikabrottslingarna istället att smuggla fem ton cannabis så höjs straffet bara med ett år, säger chefsåklagare Fredrik Skoglund som håller i narkotikaärendet i Järfälla.

För att en person ska kunna dömas till synnerligen grovt narkotikabrott gällande cannabis krävs det att det rör sig om minst 250 kg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.