Swedavia vill ha amerikansk gränskontroll på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Arlanda kan bli den tredje flygplatsen i Europa som inför amerikansk gränskontroll redan vid avgången. Med ett så kallat US preclearence vill Swediavia förenkla flygandet till USA och attrahera fler direktlinjer till flygplatsen.

– Vi tycker att det är en så bra resenärsservice att Swedavia är beredda att investera i detta, säger Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia.

I dag reser omkring 500.000 personer om året från Sverige till USA, enligt Swedavia. De skulle behandlas som inrikesresenärer när de anländer, om en amerikansk gränskontroll införs.

– Den säkerhetskontroll du i dag får gå igenom när du kommer till USA blir i stället genomförd i Sverige. Väl i USA behandlas du som en inrikesresenär, säger Ulf Wallin.

”Skulle spara tid och pengar”

Regeringen har tagit beslut om att undersöka möjligheten vidare, enligt ett pressmeddelande från Swedavia och näringsdepartementet.

”Ett införande av preclearance skulle spara tid och pengar för såväl svenska som amerikanska företag”, skriver näringsminister Mikael Damberg (S) i pressmeddelandet från regeringen.

Enligt Swedavias beräkningar skulle det ta omkring två år att bygga upp verksamheten. Men först krävs klartecken från både amerikanska och svenska myndigheter.

– Det är för tidigt att säga exakt vilka ändringar det skulle innebära, men vi ska i så fall uppfylla USA:s krav, säger Ulf Wallin.

Irland är i nuläget det enda landet i Europa med US preclearance. Där har man infört gränskontrollerna vid flygplatserna Shannon Airport och Dublin Airport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.