Se när SVT besökte graffitifestivalen Spring beast i klippet ovan. Foto: SVT

Arrangör för graffitifestival får stipendium av Stockholms stad

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads kulturstipendium för unga går i år till David Hellström, en av arrangörerna bakom gatukonstfestivalen Spring beast. I maj anordnades festivalen för femte året i rad och den lockade hundratals graffitimålare.

Stipendiaten ser priset som ett erkännande av graffitikulturen.

– Det är väldigt hedrande att bli tilldelad kulturstipendiet. Vi arbetade som ett lag och det är superkul att graffitikulturen får den här uppmärksamheten, säger David Hellström.

Spring beast anordnas i Snösätra industriområde utanför Rågsved. David Hellström får stipendiet för 2018 års upplaga av Spring beast, inte festivalen som hölls i våras.

Internationellt uppmärksammad

Juryns motivering lyder:

”David Hellström har med ett oerhört arbete och en stor förmåga att entusiasmera och inspirera fått gatukonstfestivalen Springbeast i Snösätra att växa och ändå behålla sin själ. Genom den nationellt och internationellt uppmärksammade festivalen skapas under tre dagar en plattform för gatukonsten där barriärer bryts och människor förs närmare varandra.”

Stockholms stads kulturförvaltning delar varje år ut ett kulturstipendium för unga. Stipendiet är på 25 000 kronor och går till någon av dem som beviljats kulturstöd för unga och sedan genomfört sitt projekt. Stipendiet delas ut under en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 augusti tillsammans med andra kulturstipendier och priser.

I en tidigare version av den här texten stod att Spring beast 2019 lockade fler besökare och medverkande än festivalen 2018. Enligt personer med inblick i festivalen stämmer inte detta. Arrangörerna har ingen exakt siffra över antalet besökare, men hävdar att fler målare var på plats i år då det fanns två nya områden med väggar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.