Delar av Årstaskogen blir naturreservat Foto: Anders Wiklund/TT

Årstaskogen räddas – men delar blir bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Årstaskogen har varit en omtvistad fråga för politikerna ända sedan 90-talet. Att göra skogen till naturreservat har varit efterfrågat bland många och på måndag klubbas förslaget igenom. En person som kämpat för att bevara Årstaskogen i 20 år är ekologen Magnus Nilsson.

– Det är väldigt kluvna känslor. Å ena sidan är jag jätteglad att det äntligen blir ett naturreservat men tyvärr är det inte ändamålsenliga gränser. Man har urholkat väldigt mycket och efter 20 år är man nere på nästan en halvering, säger Magnus Nilsson från nätverket Bevara Årstaskogen.

”Det byggs redan jättemycket i Årsta”

Magnus Nilsson Foto: Helin Pakdemir/SVT

Förslaget, som kommer att klubbas igenom i kommunfullmäktige på måndag, innebär att delar av Årstaskogen blir naturreservat. Även Trollparken kommer att ingå i reservatet.

Det är dock fortfarande ytor som inte kommer att omfattas av reservatet och enligt förslaget ska det byggas bostäder där.

– Vi är inte emot att bygga fler bostäder men då måste man ha en helhetssyn på det och utreda vilka alternativ som finns. Det byggs redan jättemycket i Årsta så vi drar vårt strå till stacken, säger Magnus Nilsson.

Upp till tusen bostäder

I den rödgrönrosa majoritetens förslag planerar man att bygga 800 – 1 000 bostäder i de delar som inte blir naturreservat. Något som Centerpartiet är kritiska till. De ser gärna att hela skogen blir naturreservat.

– Att Miljöpartiet får ett naturreservat men Socialdemokraterna får dessa 800 bostäderna är en dålig deal. Vi vill bevara den äkta skogskänslan och därför vill vi ha ett större naturreservat, säger Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholms stad.

Foto: Stockholms stad

”Hade jag ritat förslaget hade det blivit annorlunda”

Befolkningen i Stockholm ökar ständigt och bostadstrycket är stort. Miljöpartiet menar att det är viktigt att man skyddar skogen samtidigt som man bygger fler bostäder.

– Hade jag suttit själv och ritat det här förslaget hade det blivit annorlunda, men det är lika för alla andra partier också. Nu är vi fyra partier som kommit överens om det här föslaget, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.