Foto: TT arkivbild

Åska att vänta i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Efter det varma och torra vädret faller det efterlängtade regnet över Stockholm. Men samtidigt varnar SMHI för åska under eftermiddagen och med det ökar risken för bränder.

Efter den långa perioden av torka är brandstationerna på Södertörn beredda ifall åskan skulle komma.

– Vi är på tårna inför eventuella väderförändringar, säger Anders Hägglund, operativ chef Södertörns brandförsvarsförbund.

Enligt SMHI så är det under lördagseftermiddagen det varnas för åska i Stockholmsområdet.

– Det är risk för åska i ganska stora delar av landet i dag. Det är ungefär samma luftmassa som vi hade under fredagen, alltså sådan vi kallar labil med stora vertikalrörelser som ger åskurladdningar. Under eftermiddagen handlar det främst om fjällkedjan, Stockholmsområdet och delar av Norrlandskusten, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Svårt för regnet att tränga ner i marken

De kraftiga regnskurar som väntas får svårt att tränga ner i den torra marken.

– Det här är både bra och dåliga nyheter. När det åskar kommer det ganska stor regnmängder och så ser det ut även i den här prognosen. När det är så här torrt i markerna och det kommer närmast skyfallsliknande regn så rinner det mesta ovanpå marken och sjunker inte ner. Men risken är förstås att blixtnedslagen startar nya bränder, fortsätter hon.

Två brandstationer i stället för en

Södertörns brandförsvarsförbund består av flera mindre brandstationer. Torkan ute i skog och mark har gjort att man ändrat rutinerna när det kommer in ett larm.

– Vid minsta indikation på röklukt eller brand i ett skogsparti så åker vi ut två stationer istället för en station. Det gör vi för att säkerhetsställa så att vi inte får en brand som sprider sig, säger Anders Hägglund operativ chef Södertörns brandförsvarsförbund.

SMHI:s definition av skyfall är minst 50 millimeter på en timme eller minst 1 millimeter på en minut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.