Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leonora Toplica/SVT

Askebyskolan införde gratis frukost: ”Behovet stort – har ökat ordentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ska det vara gratis för barn att äta skolfrukost – och ska skolor erbjuda sommarlovslunch? Det är två frågor som lyftes under Järvaveckans andra dag. Askebyskolan i Rinkeby erbjuder frukost till alla elever sedan några månader tillbaka.

– I början kom det runt 10 elever nu är det runt 40 till 50 barn varje morgon, säger Nabil Belkacem som är administrativ chef på skolan.

Frågan om skattefinansierad skolfrukost och sommarlovslunch för barn har seglat allt högre upp på den politiska dagordningen den senaste tiden.

Så sent som i maj införde Huddinge kommun kostnadsfri frukost för alla elever i grundskolan. Och i Botkyrka kommun infördes en sådan reform för ett år sedan. Socialdemokraterna i Botkyrka införde skolfrukost som ett valfläsk förra året.

Järvaveckan 2023

Starta videon för att se när barn på Järvaveckan testar en speciallagad wok.

”Har ökat ordentligt”

Sedan sju månader tillbaka erbjuds eleverna på Askebyskolan frukost varje dag före skolan.

– Vi såg att det fanns ett stort behov då det är många eleverna som är hungriga när de kommer till skolan på morgonen, säger Nabil Belkacem.

Belkacem tror att det kan bero på flera saker. Dels kan barnen ha missat att äta frukost hemma, dels har många familjer svårt att erbjuda en tillfredsställande frukost.

– Antalet elever som kommer har verkligen ökat ordentligt. Förutom att behovet är stort så är det nog många som tycker om att äta frukost med sina kompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2023

Mer i ämnet