Foto: Privat/SVT

Astar erkänner bristerna i SFI-verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad kritiserar Astar AB för en undermålig utbildning. Lena Sandlin, operativchef för Thorengruppen och nu tillförordnad affärsområdeschef för Astar, erkänner bristerna som påtalats i utredningen.

– Jag kan konstatera och hålla med om brister som har funnits med avtalet med Stockholms stad, säger hon till SVT.

Det var efter TV4:s ”Kalla fakta”-granskning om missförhållanden vid Astar Liljeholmen som Stockholms stad beslutade att via arbetsmarknadsförvaltningen utreda de två verksamheterna i Liljeholmen och på Medborgarplatsen. Nu kräver de omedelbara åtgärder.

Lena Sandlin, operativchef för Thorengruppen och nu tillförordnad affärsområdeschef för Astar konstaterar att de inte har upplevt till sina delar av avtalet. Nu har de gjort förändringar i den operativa ledningen och bland annat infört en ny organisation med närvarande ledarskap och även en ny etableringsorganisation.

”Astar är ingen populär arbetsgivare”

– Jag kan konstatera och hålla med om brister som funnits. Dels genom vår egen utredning och dels genom Stockholms stad att det har funnits leveransbrister med avtalet med Stockholms stad. Vi har tillrättat en del redan, men jag ser att det största problemet är att hitta behöriga lärare eftersom det finns en nationell brist på SFI-lärare. Och sedan är Astar ingen populär arbetsgivare utöver den mediekritik som har kommit i kölvattnet av bristerna på Liljeholmen, säger Lena Sandlin.

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd, anser att förtroendet är förbrukat och att avtalet bör hävas med Astar AB. Hur ser du på det?

– Jag har full förståelse för att man har den synpunkten. Och vi inte lämnat in anbud på förlängningar av avtal inom Stockholms stad under nästa anbudsperiod, säger Lena Sandlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.