Operationer ställs in för att det saknas rena instrument

Uppdaterad
Publicerad

Redan i våras fick operationer på Nya Karolinska sjukhuset i Solna ställas in för att det inte fanns tillräckligt med steriliserade operationsinstrument. Nu har sterilcentralen på Karolinska återigen stora problem och därför måste operationer flyttas fram och strykas, rapporterar tidningen Dagens nyheter.

Personal på NKS har fått besked att problemen med sterilcentralen väntas hålla i sig, och att all operationsverksamhet påverkas. I nuläget står 8 500 patienter uppsatta i väntan på operation på Karolinska visar siffror från sjukhuset. Av dem är 1 700 barn.

Enligt David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård, PMI, beror problemen på att det är brist på steriltekniker.

– Det är en tuff situation för vi har många sterilcentraler i länet, och det finns inte tillräckligt många steriltekniker. Det gör att vi får problem att hinna med, säger David Konrad till tidningen.

Har tecknat avtal för hundratusentals kronor

Enligt David Konrad är situationen inte lika akut som i våras eftersom sjukhuset successivt anställer och skolar in personal. Karolinska har också tecknat tillfälliga avtal med andra sjukhus och vårdgivare som skickar steriliserade instrument till sjukhuset i Solna. Avtal som kostar hundratusentals kronor i månaden.

I ett mejl till Dagens nyheter skriver sjukhusdirektör Björn Zoëga att påverkan varierar vecka för vecka, men att det självklart påverkar operationskapaciteten negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer