Stockholms centrum för ätstörningar ligger på Södermalm. Foto: SVT

Ätstörningskliniken använde pengar till forskning istället för vård

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Stockholm kan berätta att Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) har använt flera miljoner kronor till att bedriva forskning. Pengar som egentligen skulle ha gått till landstingsklinikens vård av patienter.

Enligt den externa granskningsrapporten handlar det om minst nio miljoner under fyra år och de motsvarar ungefär vården av 1 800 patienter.

Enligt granskningen som beställts av Region Stockholms psykiatrienhet har minst 9 miljoner kronor använts för att  finansiera forsknings- och utvecklingsarbete under tidsperioden 2015 – 2018. Det motsvarar cirka 4,5 till 5,5 heltidstjänster per år, eller cirka 450 nya patienter som skulle kunde behandlas årligen.

Under denna fyraårsperiod hade alltså cirka 1 800 patienter kunnat behandlas, menar granskaren.

Långa vårdköer utgör patientrisk

I rapporten går att läsa att Stockholms centrum för ätstörningar har en otydligt gräns hur pengar fördelas mellan vård och forskning. Därför bör ledning och organisation ses över står det.

Kritik riktas också mot de långa väntetiderna för att få behandling. Granskarna menar att köerna till SCÄ:s mottagningar utgör en allvarlig patientsäkerhetsrisk sedan de ökat påtagligt från mitten av 2018.

I mars månad 2019 var den genomsnittliga väntetiden till ett första besök 10 veckor för barn och 27 veckor för vuxna. Svårt sjuka patienter får vänta längre än vad den lagstiftade vårdgarantin lovar, vissa patienter har då istället fått söka vård akut.

Tidigare medarbetare: ”Skandalöst”

SVT har talat med Anna-Maria af Sandeberg, läkare och tidigare verksamhetschef vid SCÄ. Hon menar att uppgifterna i rapporten är upprörande.

– Det innebär att patienter inte fått vård i den utsträckning som de skulle ha fått men det innebär ju att man sätter en slags forskningskonkurrens ur spel också. Andra får ju söka medel, SCÄ har när man inte haft fullt täckning använt sig av vårdpengar, säger hon.

Hon menar att vården hade kunnat göra mer för patienterna, om vårdpengarna hade använts på rätt sätt.

– Jag hade nyss en patient där jag arbetar nu, som berättade att hon sökt vård på SCÄ och fått veta att det skulle ta cirka ett år. Det tycker jag är skandalöst.

Flera orsaker bakom ökade vårdköer

Det går dock inte att säga att de långa köerna bara beror på att forskningsverksamheten ska ha haft en undanträngningseffekt, utan flera faktorer kan ligger bakom situationen.

SVT har sökt Yvonne von Hauswolff-Juhlin, som både är verksamhetschef och forskningschef vid SCA samt knuten till Karolinska institutet. Men hon vill inte uttala sig. Det vill inte heller Elisabeth Welch, som är enhetschef vid Forsknings- och utvecklingsenheten (FoU).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.