Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när det smäller i Hässelby – explosionen fångades på ett av bostadshusen övervakningskameror. Foto: Crime Sweden Investigators

Åtta åtalas efter sprängning i Hässelby

Uppdaterad
Publicerad

En person skadades i samband med en explosion i ett bostadshus i Hässelby strand i västra Stockholm i mars i år. Nu väcks åtal mot åtta män, skriver Åklagarmyndigheten.

– I Hässelby har sprängningen riktats mot ett hus där en person som är anhörig till en aktör i Foxtrotnätverket bodde. Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv, säger senior åklagare Alexandra Bittner i ett pressmeddelande.

De åtta som åtalas är män i åldrarna 18-29 år. Tre av dem åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse, de övriga för bland annat medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Förstörde radhusfasad

Det var i mars som polisen larmades mitt i natten till ett radhusområde i Hässelby. En kraftig explosion hade förstört stora delar av fasaden till ett radhus och skadat ytterligare tre bostäder. Boende i de fyra radhusen var tvungna att lämna sina hem. Men sprängningen påverkade betydligt fler.

– Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig, säger Alexandra Bittner. 

Hör en av grannarna när SVT intervjuade efter händelsen i mars:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Grannar som sprang och skrek efter hjälp” – Hör grannen Selwan Refat om händelsen. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Dessa åtalas för sprängNingen i Hässelby

  • Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningarna): Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i Årsta)
  • Man, 23 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (9 mars i Årsta)
  • Man, 22 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby)
  • Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (16 mars i Hässelby) och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under mars i Upplands Väsby)
  • Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningen): Åtalas för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (den 9 mars i Årsta)
  • Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under februari och mars i Bålsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott (5 april i Bålsta)
  • Man, 29 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta)
  • Man, 24 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.