Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inskrivning och skjutövningar – följ med de värnpliktiga på Amfibieregementet utanför Stockholm. Foto: Ellen Pan/SVT

Största militära övningen på 25 år – följ med in på regementet

Uppdaterad
Publicerad

Inkallade soldater förbereder sig just nu inför Aurora 23, där scenariot är att kriget kommit till södra Sverige. SVT får följa med när de skriver in sig, provar ut utrustning och skjuter in sina vapen.

Aurora 23 är den största militära övningen i Sverige på över 25 år och samlar tusentals personer från femton olika länder.

Till Stockholms amfibieregemente i Berga söder om Stockholm kommer både yrkesverksamma och inkallade. Dessutom är soldater från Finland på väg över Östersjön för att genomföra övningar tillsammans i Stockholms skärgård.

Uppmanar till avstånd

För de som befinner sig i området kommer märka av de militära aktiviteterna . Patrik Berge, överstelöjtnant och övningsledare, uppmanar allmänheten till att hålla avstånd till militärkonvojer på vägarna.

Vissa kanske blir oroliga?

– Det är precis det man inte ska känna, vi är ju till för att skapa säkerhet. Vi pratar mer än gärna med alla som vill prata med oss, säger Patrik Berge.

Fakta: Aurora 23

  • Övningen pågår mellan den 17 april och 11 maj.
  • Ungefär 26 000 personer medverkar.
  • 14 länder deltar förutom Sverige, till exempel USA, Finland och Storbritannien.
  • Militära fordon på vägar, i vatten och i luften kommer att vara mer närvarande än vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.