Visa alla (3)

Autistiske Sebastian har fått komma hem

Publicerad

Efter sex månader inlåst på en sluten avdelning har gravt autistiske Sebastian fått en egen bostad nära sina föräldrar, något som föräldrarna kämpat för.
– Nu kommer belöningen, jag visste att det skulle bli bra, berättar Sebastians pappa Karl.

SVT har tidigare berättat om autistiske Sebastian som satt inspärrad på en psykiatrisk avdelning på Danderdys sjukhusområde, även kallad PIVA. En avdelning som egentligen är avsedd för personer som lider av psykoser eller schizofreni. Men 18-årige Sebastian är inte sjuk, utan har grav autism.

– Han är inlåst 24 timmar per dygn i sitt rum, i korridorerna och en toalett. Om han inte är avskild, för då får han bara vara på sitt rum utan toalett och då uträttar han sina behov på golvet, sa Sebastians pappa Karl till SVT Nyheter Stockholm i början av februari.

Föräldrarna fångar ögonblicket då Sebastian lämnar PIVA. Till höger: Sebastian inlåst på avdelningen. Foto: Privat

Men efter att föräldrarna medverkade i SVT så har nu Lidingö stad erbjudit Sebastian en bostad, bara några kilometer från föräldrahemmet. Från att ha varit tungt medicinerad och isolerad i sex månader, kan han nu när som helst gå ut i skogen med sina assistenter. När SVT möter familjen på Lidingö visar de runt tv-teamet på det nya boendet.

Nu står dörren alltid öppen

– Det här är Sebastians ingång som bara han får använda. Den står alltid öppen så han inte ska känna sig inlåst, det är slut med inlåsningstider för honom, säger pappa Karl.

Sebastians nya boende har närhet till djur och skog. Foto: SVT

När SVT träffar familjen klär Sebastian på sig kläder för första gången sedan han kom hem. Det är ett stort steg. Kläderna har han tidigare förknippat med dåliga saker, som att han måste lämna en plats utan att veta vart han ska. Men med lite hjälp låter han sig nu kläs på så han kan gå ut och känna på snön och klappa getterna i hagen bredvid sitt nya boende.

– Han har inte haft något aggressivt utbrott mot någon här. Sebbe mår bättre än vad han gjort på bra länge, säger Sebastians mamma Siv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer