Illustration som förestället cykelsnurran vid Ropsten. Foto: Gravity Group AB

Automatiska cykelparkeringar ska testas vid Ropsten

Publicerad

Intill Ropsten tunnelbanestation ska en ny typ av cykelparkering testas. Den så kallade ”cykelsnurran” är ett automatisk cykelgarage med 24 förhyrda parkeringar.
– Det här är en ny teknik som vi vill testa, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm Parkering.

Stockholm Parkering har inspirerats av Holland där cykelsnurran används redan idag. Men nu blir man alltså först ut i Sverige att testa konceptet.

– Vi börjar i liten skala med 24 platser, om det fungerar bra så utökar vi, om det inte fungerar så får vi avveckla, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm Parkering.

Cykelsnurran kommer placerar vid Ropsten, dels för att det är en tillgänglig plats nära tunnelbanestationen, dessutom ligger Ropsten nära den nya miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden.

Säkrare cykelparkering

– Den som hyr en parkering får en personlig elektronisk tagg som gör att bara du kommer åt din cykel. Syftet är att det ska vara betydligt säkrare att parkera här.

Vad kommer hyrkostnaden ligga på?

– Vi har inte bestämt det än, men troligtvis kommer priset ligga på mellan 100 och 200 kronor per månad, säger säger Christian Rockberger.

En miljon kronor beräknas projektet kosta och ska vara på plats till nästa vår. Om projektet visar goda resultat, så ska fler cykelsnurror placeras ut i staden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer