Svea hovrätt friar häkteschefer

Uppdaterad
Publicerad

Inte heller Svea hovrätt anser att det var chefers slarv eller bristande rutiner som gjorde att en 24-årig vårdare kunde attackeras och slås ihjäl av en häktad man i Huddinge i oktober 2011.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att det fanns rutiner på häktet i Huddinge gällande transport av intagna. ”Risken för att rutinerna inte skulle fungera var mycket låg” och de hade dessutom fungerat i flera år, skriver rätten.

Att det ändå slutade så illa som det gjorde berodde enligt rätten på ”enskilda arbetstagares misstag eller glömska den aktuella dagen som fick till följd att rutinerna inte följdes”.

Mannen som slog ihjäl vårdaren har tidigare dömts till livstids fängelse för mord.

Bakgrunden till målet

Häktet hade bestämt att två vårdare skulle bevaka alla förflyttningar av en 28-årig man som var klassad som farlig. Trots det var 24-åriga Karen Gebreab ensam när hon tog emot honom vid hissen till rastgården på taket den 3 oktober 2011.

I både tingsrätt och hovrätt dömdes 28-åringen till livstids fängelse för mord. Han har aldrig lämnat någon förklaring till varför han i en och en halv minut brutalt misshandlade vårdaren. Bland annat slog han henne i ansiktet med en batong.

Karen Gebreab dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld på häkte och arrest

Mer i ämnet