Sverigedemokraterna tappar ett mandat i Stockholms kommunfullmäktige när Bengt Herke lämnar partiet och blir politisk vilde. Foto: TT

Avhoppad SD-ledamot blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

I november lämnade kommunpolitikern Bengt Herke Sverigedemokraterna och sin plats i Stockholms kommunfullmäktige. Nu väljer han istället att bli politisk vilde i stadshuset. I och med det tappar partiet ett av sina mandat i kommunfullmäktige.

Det var när Sverigedemokraterna i Stockholms stad inledde ett personalärende på Bengt Herke som han valde att lämna partiet och Stockholms kommunfullmäktige. Enligt Herke berodde det på att han påtalat oegentligheter inom partiet. I en intervju med Dagens Nyheter sa Herke att han inte tänkte bli politisk vilde;

– Jag tycker att det är bättre att den som kommer efter mig får jobba i rätt ände. Det är för mycket negativt med att sitta som politisk vilde, jag vill jobba i positiv anda.

Men nu har han alltså ändrat sig och väljer istället att fortsätta som politisk vilde. Det betyder att han behåller sitt mandat och sitter kvar i fullmäktige som politiskt oberoende, samtidigt som Sverigedemokraterna tappar ett mandat.

SD: Ett uttryck för missnöje

Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad vill inte träffa SVT Nyheter Stockholm, men i ett mailsvar skriver han:

– Bengt har tidigare kommunicerat att han lämnar sin plats i fullmäktige och jag tycker det är bedrövligt att han nu verkar ha ändrat sig, det är oförsvarbart att ta upp ett mandat på det viset och jag välkomnar därför en översyn av regelverket.

Peter Wallmark (SD) om partiets troliga vågmästarroll. Foto: SVT

Vidare skriver Peter Wallmark att Bengt Herkes agerande endast är ett uttryck på missnöje.

– Sverigedemokraterna står redo att bedriva en offensiv oppositionspolitik, det gör vi oavsett antalet mandat, avslutar Peter Wallmark (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.