Badförbud på Hornsbergs strand

Uppdaterad
Publicerad

Formellt sett råder det fortfarande badförbud vid Hornsbergs strand på Kungsholmen. Trots att området färdigställts inför sommarsäsongen hann beslutet om att häva badförbudet aldrig igenom i kommunfullmäktige, och förbudet finns kvar.

De senaste åren har området kring Hornsbergs strand byggts om och varma sommardagar fylls området med människor. Men trots det finns badförbudet kvar. Kustremsan är fortfarande klassat som ett hamnområde, och där får man inte bada. I höstas blev de sista vattenproverna klara och i maj skickade stadsrådsberedningen vidare ärendet till kommunfullmäktige, för att kunna häva badförbudet. Med badet hann inte komma upp på dagordningen innan sommaren.

– Just eftersom det är sommar, och man vet att det är på sommaren folk vill bada, tycker jag att man borde ha jobbat efter den tidsplanen och fått upp ärendet på kommunfullmäktiges möte i juni. Nu är nästa möte i oktober, och då är ju årets säsong förbi, säger Rasmus Jonlund (FP), ordförande för Folkpartiet på Kungsholmen.

Eftersom det inte är ett offentligt bad finns det idag inte ordentliga badstegar vid Hornsbergs strand, bara de något rangligare räddningsstegarna. Man har inte heller markerat ut bojar mot fartleden intill, där både båtar och vattenskotrar kör.

– Vi har svårt att kunna ingripa på det sätt vi vill göra mot de som är fridsstörande där. De kör med vattenskotrar och snabba båtar intill kaj där det ligger folk och badar, trots att det inte är tillåtet att bada. Då har vi svårt att skydda dem när de ligger i vattnet, säger Stefan Holmén, närpolischef på Kungsholmen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer