Foto: TTVisa alla (8)
Visa alla (8)

Bankrån och bombhot i centrala Stockholm

På mindre än en halvtimme på tisdagsförmiddagen bombhotades två banker medan ett växlingskontor rånades och bombhotades.

Totalt hittades tre misstänkta föremål i samband med rånet och rånförsöken; ett vardera vid respektive bankkontor, vid växlingskontoret samt i korsningen Holländargatan-Kammakargatan.

Polisen sköt sönder två av paketen på plats. Vid Nordeakontoret vid Norrmalmstorg hade bombteknikerna problem med en av bankens svängdörrar. Den första roboten som polisen körde fram tvingades stanna på grund av problem med dörren. Därför kördes ytterligare en robot fram.

En liten stund tidigare sköt polisen sönder det misstänkta föremålet som lämnades vid växlingskontoret på Holländargatan. Där fick bland annat gästerna på Centralbadet utrymma lokalerna i bara badkläder och handdukar.

Innehöll inga sprängämnen

De två föremål som har skjutits sönder innehöll enligt Lars Byström på länskriminalpolisen inga sprängämnen.

Det sista föremålet, från den Handelsbankens kontor vi Östermalmstorg har tagits till en plats där man desarmerar och kontrollerar föremålen, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Tre bombhot inom en halvtimme

Det första larmet kom in till polisen klockan 10.35, från Handelsbanken vid Östermalmstorg. Där kom det in någon som uppfattades som hotfull och lämnade ett föremål som personalen uppfattade som en bomb.

Karta: Här slog rånarna till

Strax efter det, klockan 10.41, kom en maskerad man in på Nordea vid Smålandsgatan vid Norrmalmstorg. Han ställde ett paket innanför dörren och skrek ”bombhot” innan han sprang från platsen, uppger polisen på sin hemsida.

11.03 rånas så ett växlingskontor på Holländargatan. Rånarna ska ha fått med sig ett byte av något slag därifrån. Även där lämnades ett föremål eller ett paket kvar på platsen, enligt Lars Byström på Stockholmspolisen. Två beväpnade personer ska ha utfört rånet, och sedan lämnat platsen på moped, enligt Lars Byström. Rånarna var beväpnade. Enligt aftonbladet.se uppges rånarna ha varit beväpnade med yxa och automatvapen.

Mitt i lunchrusningen

När avspärrningarna var som störst var det avspärrat från Nordeakontoret, hela Smålandsgatan upp till Birger Jarlsgatan och även från Norrlandsgatan till Kungsgatan. Hela Norrmalmstorg var också avspärrat.

Eftersom det var mitt i lunchrusningen stannade folk till och tittade. Polisen ropade med megafoner och uppmanade folk att hålla sig borta. De som befann sig i byggnaderna uppmanades hålla sig borta från fönstren och gå långt i in i lokalerna. Ridande polis fanns också på plats.

”Sannolikt att de hänger ihop”

Om de tre händelserna hör ihop är inte fastslaget, men det ”är väl sannolikt”, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

– Men det är ytterst osäkert hur många gärningsmän det handlar om.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rån och bombhot i Stockholm

Mer i ämnet