– Att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp är en kamp mot klockan – för varje minut utan behandling minskar möjligheten till överlevnad med tio procent. Snabb hjärt-lungräddning med hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. Foto: Hjärt-Lungfonden

Svårt hitta hjärtstartare vid hjärtstopp – bara en tredjedel registrerade

Publicerad

Tusentals hjärtstartare används inte. Orsaken är att bara en tredjedel av alla hjärtstartare är anmälda till Svenska hjärtstartarregistret.

Hjärt-lungfonden uppmanar nu alla att registrera sina hjärtstartare för att de ska bli lättare att hitta när de behövs.

Uppmaningen att registrera hjärtstartarna gäller oavsett om maskinen sitter på ett kontor, i en allmän lokal eller i en bostad.

Varje år drabbas cirka 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukvården. Vid 6 000 av dessa hjärtstopp påbörjas hjärt- och lungräddning av hjälpsamma medmänniskor, men bara vid 225 av dessa tillfällen har hjärtstartare använts.

I väntan på ambulans

Det här är på tok för lite menar Hjärt- och lungfonden som nu uppmanar alla som köpt en hjärtstartare att anmäla den hos Svenska hjärtstartarregistret. Då kan SOS hjälpa de som larmat om ett hjärtstopp att hitta en hjärtstartare snabbt, i väntan på ambulans.

– Att rädda liv vid plötsligt hjärtstopp är en kamp mot klockan – för varje minut utan behandling minskar möjligheten till överlevnad med tio procent. Snabb hjärt-lungräddning med hjärtstartare är det bästa sättet att rädda den drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Hjärtstopp vanligast hemma

Hjärt-Lungfonden menar också att det behövs fler hjärtstartare – och då i våra hem. Två av tre hjärtstopp inträffar nämligen i hemmet.

– Vi uppmanar fler fastighetsägare, hyresvärdar, bostadsföreningar och bostadsområden att skaffa och registrera hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Hjärtstartare

– Det finns 40.000 – 50.000 hjärtstartare i landet

– Endast 16.461 hjärtstartare var registrerade på www.hjartstartarregistret.se förra året

– Det var 638 av 6000 ingripanden med hjärt- och lungräddning utanför sjukvården som var framgångsrika under 2017

– Vid 225 fall av hjärtstopp utanför sjukvården förra året användes hjärtstartare

– En hjärtstartare kostar 15.000 – 20.000 kronor

– Två av tre hjärtstopp sker i bostaden

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.