Den nya kartläggningen som gjorts på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm visar att 166 barn har registrerats som misstänkta offer för människohandel i svenska kommuner under åren 2009 till 2011. Men mörkertalet är stort. Bara ett fåtal fall har gått till rättslig prövning.
– Det är svårt att komma åt all typ av människohandel eftersom det här rör sig om barn som många gånger har stark knytning till den personen som de befiinner sig med. Det är också barn som är utsatta för hot och barn som inte har något val, säger utredare Ingrid Åkerman.
En flicka är 17 år när hon plockas upp av polisen i samband med att polisen kallats till en campingplats där flickan bor i en husvagn med sin styvpappa. Hon är ursprungligen från Rumänien men har bott i Italien, där hon rymt från ett ungdomshem. Styvpappan i Italien har tagit med sig flickan till Sverige. Hon berättar att i Sverige har hon fått syssla med att stjäla i butiker.
Styvpappan åtalas för människohandel och våldtäktsförsök. Men han fälls bara för våldtäktsförsöket.
Svårt bevisa uppsåt
Socialjouren i Stockholm är de som först, eller direkt efter polisen, kommer i kontakt med drabbade barn. Ungefär hälften av barnen i kartläggningen har upptäckts i Stockholm eller Göteborg.
– Det är gruppen barn som tvingas begå brott för en annans räkning, tigga och tvångsarbeta. Eller som tas hit för att jobba i hemmet, berättar Charlotta Thorelius på Stockholms socialjour.
Att bevisa uppsåt med människohandel är ofta svårt. Det behövs mer samarbete mellan polis och socialtjänst för att utredningarna i de här fallen ska bli bättre, menar hon.
Finns alla ingredienter
Men att det handlar om just människohandel är det ingen tvekan om, menar utredaren Ingrid Åkerman.
– Det socialtjänsten berättar om de här barnens utsatthet visar att det finns alla ingredienser för det som är människohandel. Men rättsystemet fallerar någonstans både vad gäller utredningar och hela den rättsliga processen.