Tjuvåkning Foto: Anders Wiklund/TT

Barn leker med livet som insats på tvärbanan

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med barn som åker mellan vagnarna på tvärbanan ser inte ut att ta slut. Förra året rapporterade Arriva 17 händelser.

– Det finns med största sannolikhet ett stort mörkertal, säger Petrus Sarmento, driftchef på tvärbanan och Nockeybanan.

Vid flera tillfällen har det uppmärksammats att barn åker både mellan och bakom tvärbanans vagnar. Problemen är som störst i Hammarby Sjöstad och trots informationskampanjer från SL, Arriva och Polisen så fortsätter den livsfarliga leken. På ett år har 17 händelser rapporterats, men mörkertalet är stort, menar Arrivas driftchef Petrus Sarmento.

– Vi ser inte alla händelser och föraren har inte en chans att se om något barn befinner sig mellan vagnarna. De här 17 tillfällena är tillbud där någon kunde ha dött. Det är bara en tidfråga innan någon kommer att ramla, man leker med sitt liv, säger han.

”Ramlar du av så blir du krossad”

Det är framför allt under lov som problemen med barn som åker mellan tvärbanans vagnar är störst och det är i Hammarby Sjöstad som problemen är störst. Men det förekommer även i Solna och Sundbyberg.

– Det är många skolor som ligger där och vi kör i ganska låg fart. Det kan se ganska harmlöst ut, men ramlar du av så blir du krossad. Man dör, man måste tala om sanningen, för det är allvarligt, säger driftchef Petrus Sarmento.

Förutom att åka mellan vagnarna så finns problem med unga som drar i nödbromsen bara för att leka.

– Varje gång någon drar i nödbromsen så måste föraren gå ut och återställa. Det tar onödig tid och tvärbanan blir sen.

Informerar skolor och föräldrar

Nu går Arriva, tillsammans med SL och Polisen, återigen ut och informerar skolor och föräldrar om barnens farliga lek.

Vad gör man om man ser att någon befinner sig mellan vagnarna?

– Då ska man genast dra i nödbromsen. Om man inte är på tvärbanan så ska man kontakta SL:s trygghetscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.