Åsa Lindhagen (MP) tror att de nya reglerna kommer betyda mycket för de barn som berör. Foto: SVT

Barn till papperslösa ska kunna få ekonomiskt bistånd

Uppdaterad
Publicerad

Barn till papperslösa kunna få ekonomiskt bistånd, enligt Stockholms kommunfullmäktiges nya riktlinjer. Men Moderaterna är emot beslutet och menar att det skapar ett skuggsamhälle.

De nya riktlinjerna för det ekonomiska biståndet, som tidigare kallades socialbidrag, innehåller ett tydligt barnperspektiv. Regelverket för vuxna papperslösa förändras inte, vilket innebär att de även fortsättningsvis endast kan beviljas akut nödbistånd inom det ekonomiska biståndet.

– Som kommunpolitiker råder jag inte över migrationspolitiken eller om de som fått avslag på sin asylansökan lämnar landet eller inte. Därför måste vi förhålla oss till verkligheten och den är att det finns barn till papperslösa i Stockholm som lever under mycket svåra omständigheter, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad till SVT.

Moderaterna är kritiskt till beslutet eftersom det enligt partiet skapar ett skuggsamhälle.

M: Risk för skuggsamhälle

– Det här beslutet grundar sig inte på barnens bästa. Barn ska inte leva gömda utan möjlighet till medborgarskap och uppehållsrätt i Sverige. Moderaterna kommer att riva upp beslutet vid ett maktskifte 2018, säger Anna König Jerlmyr (M), gruppledare och oppositionsborgarråd.

Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad svarar på kritiken:

– Den första januari 2020 ska barnkonventionen bli svensk lag. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en skälig levnadsstandard, en bostad, kläder, mat och rent vatten och barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn, säger Åsa Lindhagen, och fortsätter:

– Att vi ger dessa barn möjligheten att få ekonomiskt bistånd kommer betyda väldigt mycket för barnen och är en viktig del i Stockholms arbete för att leva upp till barnkonventionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.