Foto: Pontus Lundahl / TT

Barn tvingas sluta på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

När föräldrar inte betalar barnomsorgen kan det bli barnen som blir lidande. Förra året tvingades 22 barn i Stockholms stad sluta i förskolan på grund av deras vårdnadshavares skulder, rapporterar tidningen Metro.

Barnen som tvingas sluta kan ofta vara de som är i störst behovav en förskoleplats, menar Karin Bylund, som är förskolechef i Tensta. I stadsdelen Spånga-Tensta tvingades sju barn sluta förra året för att barnomsorgsavgiften inte var betald.

– Det är galet när föräldrarnas ekonomiska svårigheter drabbar barnen, säger Karin Bylund till Metro.

I Stockholms stad sägs förskoleplatsen upp om man har två obetalda månadsfakturor och inte tagit kontakt med inkassobolaget om att göra upp en avbetalningsplan.

”Jättedåligt”

Stina Fernqvist forskar om barnfattigdom vid Uppsala universitet och är kritisk till uppsägningarna.

– Ur ett barnperspektiv är det jättedåligt. Förskolan bidrar ju till barnets möjlighet att öva sociala färdigheter, pedagogik och mycket annat. Det finns ingenting som talar för att säga upp en förskoleplats, säger hon till tidningen.

I till exempel Malmö ser det annorlunda ut än i Stockholm. Där ändrade man reglerna år 2011 så att barnen får gå kvar trots obetalda avgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.