Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Stockholm kan få ny barnakut

Uppdaterad
Publicerad

En ny barnakut kan komma att öppna vid Danderyds sjukhus. I Alliansens landstingsbudget som presenteras imorgon vill man utreda en fjärde barnakut i länet.

– Vi ser att barnantalet ökar stadigt i vårt län – det föds fler och det flyttar in fler – och utifrån det så behöver vi utöka barnsjukvården på sikt, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

Idag finns det tre stora barnakuter i Stockholms län – på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna respektive Huddinge och en på Sachsska barnsjukhuset vid Södersjukhuset.

Enligt den borgerliga alliansens budgetförslag väntas antalet barn i åldrarna 0-17 år öka med 20-25 procent fram till år 2025. Samtidigt har barnverksamheten vid Astrid Lindgrens barnsjukhus flyttat in i Nya Karolinska och ska i framtiden inriktas på högspecialiserad vård. Många barn som behöver akut sjukvård kommer därför att behöva söka sig till de nya närakuterna som öppnar de närmaste åren.

”Ska få vård inom rimlig tid”

Alliansen menar att de nya närakuterna kommer öka utbudet för akut barnsjukvård, men avsätter samtidigt pengar i budgeten för att utreda en stor barnakut vid Danderyds sjukhus där det idag finns en barnakut som tar emot medicinska fall men inte fall som kräver kirurgiska ingrepp.

– Alla Stockholmsfamiljer ska känna sig trygga med att om ditt barn blir akut sjukt så finns det vård inom rimlig tid. Det är därför det här förslaget är så viktigt, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.