Barnmorskeledda kliniker pålitliga

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barnmorskeförbundet på DN debatt: Svensk förlossningsvård är dyr, ineffektiv och inte fokuserad på födande kvinnors behov.

Svensk förlossningsvård är dyr, ineffektiv och inte fokuserad på födande kvinnors behov. Därför välkomnar vi att den byggs ut och differentieras. Kritiken mot säkerheten på fristående BB Sophia grundas inte på vetenskap eller erfarenhet, skriver Svenska barnmorskeförbundet på DN debatt idag.

Svenska barnmorskeförbundet skriver att de senaste månadernas intensiva debatt om förlossningsvården i Stockholm letts av journalister och anestesiologer samt i ett fall en förlossningsläkare, har varit fokuserad på säkerheten hos det nyaste tillskottet inom förlossningsvården i vårt land, BB Sophia.

Barnmorskorna menar vidare att de som är yrkesverksamma med lång erfarenhet av förlossningsvård nationellt och internationellt, att den kritik som i denna debatt framförts mot säkerheten på BB Sophia är helt obefogad och inte baserad vare sig på vetenskap eller på erfarenhet som gjorts i andra länder i vår närhet.

BB Sophias kritiker menar bland annat att det är en fara för patientsäkerheten om man måste transportera nyförlösta kvinnor eller barn i ambulans till annat sjukhus för vård om de behöver avancerad intensivvård. Men man glömmer bort att transporter mellan akutsjukhusen sker varje vecka i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer