– Under maj, juni och juli har runt 300 kvinnor varit tvungna att föda barn på kliniker som egentligen varit fulla eftersom det inte gått att hänvisa dem någon annanstans, säger barnmorskan Ia Jeppsson som också är fackligt aktiv. Foto: SVT/TT

Barnmorskor om förlossningskrisen i Stockholms län: ”Vi tvingas arbeta 16 timmar i sträck”

Publicerad

Arbetssituationen på Stockholms läns sex förlossningskliniker är ohållbar. Det menar flera barnmorskor som SVT pratat med. Brist på personal och vårdplatser i kombination med att ovanligt många barn fötts i sommar har gjort att förlossningarna tagit emot hundratals födande kvinnor trots att det egentligen varit fullt.

Redan i maj stod det klart att det skulle bli en tuff sommar inom förlossningsvården, eftersom många kliniker hade arbetspass som inte var täckta.

– Vi förstod snabbt att vi inte kan hänvisa kvinnor till andra förlossningskliniker i länet eftersom det är fullt överallt, säger Ia Jeppson som har arbetat som barnmorska inom Region Stockholm i 13 år.

Arbetar 16 timmar i sträck

Under förra veckan föddes närmare 600 barn i Stockholms län – en rekordvecka den här sommaren.

Ia Jeppsson, som också är fackligt aktiv inom Barnmorskeförbundet Stockholm, vittnar om att arbetsbelastningen på länets sex förlossningskliniker nu är orimlig.

– Det är inte ovanligt att barnmorskorna beordras arbeta dubbla pass. Det handlar om att jobba 16 timmar i sträck utan möjlighet till ordentlig rast och det är orimligt, säger hon.

Överfulla förlossningar

Region Stockholm skriver på sin hemsida att elva kvinnor skickades till förlossningskliniker utanför länet under juli månad, vilket är färre än under samma period i fjol. Men Ia Jeppsson menar att statistiken är missvisande.

– Enligt vår statistik för maj, juni och juli har runt 300 kvinnor varit tvungna att föda barn på kliniker som egentligen varit fulla eftersom det inte gått att hänvisa dem någon annanstans, säger Ia Jeppsson och fortsätter:

– Tidigare somrar har Södertälje sjukhus kunnat avlasta Stockholmsklinikerna men i år har även de haft fullt.

Patientsäkerheten påverkas

När förlossningarna tvingas ta emot fler patienter än det finns resurser till, påverkas patientsäkerheten menar Ia Jeppsson.

– Vi springer mellan flera olika kvinnor samtidigt och naturligtvis kan man inte upprätthålla en god vård på det sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer