-De kommer hit och är helt förtvivlade, säger Ida Hellrup, jurist på Barnrättsbyrån.

Barnrättsbyrån: ”De har ingenstans att ta vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan januari och mars 2017 fick 63 procent av asylsökande mellan 18 och 21 år avslag, det visar siffror från Migrationsverket.

Under årets första tre månader, fick 63 procent avslag på sin asylansökan i åldersgruppen 18 till 21 år. Under 2016 var det däremot bara 35 procent i samma åldersgrupp som fick avslag och 2015, ännu färre: 24 procent. Det visar siffror från Migrationsverket som SVT Stockholm tagit del av.

Bland de unga som blivit åldersuppskrivna har hela 87 procent fått avslag i år.

Ett ”paradigmskifte” när försörjningsstöd togs bort

Tidigare kunde personer utan uppehållstillstånd – ändå få mat och tak över huvudet via Migrationsverket. En ny lag förra året satte stopp för det. Och nu kom nyligen en dom som tolkats som att inte heller socialtjänsten har skyldighet att erbjuda någon form av nödbistånd. Enligt hjälparbetare har detta gjort att ännu fler nu lever på gatan utan någonting.

Ida Hellrup är jurist på Barnrättsbyrån.

– Vi ser ett paradigmskifte där ungdomar hamnar på gatan i Stockholm. De kommer hit och är helt förvtvivlade. De har ingenstans att ta vägen.

Säljer droger och prostituerar sig

– De har ingenting att äta. Nu är skolorna slut, många har fått sitt ena mål mat om dagen från sin skola. Nu finns inte den möjligheten kvar längre. Det är jättemånga som får erbjudande om att sälja droger till exempel. Eller att sälja sina kroppar. Och det önskar jag ingen att behöva utsättas för, säger Ida Hellrup.

Migrationsverket – säkerhetsläget i Afgahinstan har förvärrats

Enligt Migrationsverkets rapport så har säkerhetsläget i Aghanistan för dem som ska återvända inte förbättrats, utan tvärtom förvärrats. Afghanistans flyktingminister har vädjat till Sverige om att stoppa utvisningarna då landet saknar möjlighet att ta emot människor på ett humant sätt. Bland de politiska partierna har Centern sällat sig till Liberalerna och vill att Sverige pausar utvisningarna. I ett brev till regeringen och Migrationsverket har också åtta toppolitiker i Stockholm krävt att utvisningarna till Afghanistan upphör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.