Bävrar blötlägger Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

En bäverfamiljs flitiga gnagande runt Kärrsjön har blivit till en kostsam konflikt med tre kommuner inblandade.

Över tio hektar skog ligger under vatten och det dubbla är vattensjukt – frågan är bara om det är bra eller dåligt.

-Den sumpskog som bävrarna skapar är en värdefull biotop som stärker insekter och därmed också stärker fågellivet. Men vi är medvetna om att detta orsakar vår granne kostsamma skador, säger Huddinges naturvårdschef Lars Heins.

En bäverfamilj på fyra djur slog sig ned för några år sedan på Huddingesidan av Kärrsjön. Här har de dämt för utloppet, vilket betyder att stora översvämningar drabbar den andra sidan av sjön. Den delen hör till Botkyrka kommun.

Stockholms mark

Men det är Stockholm stad som äger marken – och som nu drabbats av stora ekonomiska förluster. Sjön har flyttat sig 800 meter inåt land, tio hektar står under vatten, ytterligare tio är vattensjuk och vägen genom området underminerad.

-Det finns inte en chans att gran kan växa i vatten och här står rötterna flera decemieter under vatten, säger Mattias Sjölander, skogsförvaltare Stockholm stad.

Nu måste de skadade träden bort, snabbt. För skadad barrskog angrips ofta av granbarkborre, en fruktad skogsförstörare.

Redan angripen

-Titta, man ser borrmjöl överallt. Granbarkborrarna letar upp skadade träd och lägger sina ägg under barken. Får dom kläckas här så hotar massförökning och då kan dom angripa även den friska skogen, säger Mattias Sjölander.

Stockholm har, som Mattias Sjölander uttrycker det ”påtalat problemet” för Huddinge.

Men Huddinge säger nej till att störa bävrarna.

Fel tillåta jakt

-Vi tror inte att det vore meningsfullt. Bävern expanderar över hela Södertörn, det skulle snart flytta in en ny familj om reviret blev ledigt.

-Dessutom är det här området planerat att bli naturreservat, så det vore fel av oss att tillåta jakt.

På Botkyrkasidan är jakten däremot fri, jägare har legat på lur under våren, men utan framgång.

De fyra bävrarna som blivit tre kommuners huvudvärk kan simma lugnt i sommar.

För nu är jaktsäsongen i Botkyrka slut.

SLUT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.