Bedrägerivåg mot polsktalande i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal bedrägerier eller försök till bedrägerier har anmält kopplat till polsktalande offer. Bedragarna har talat polska och utgett sig för att vara polis och övertygat offren om att de behövt skydda värdesaker från att stjälas.

Polisen har under hösten haft kontakt med bland annat svensk-polska föreningen i Stockholm för att få ut budskapet om att äldre polsktalande utsatts för bedrägerier.

De äldre har fått samtal där uppringaren ofta utgett sig för att vara polis. På så sätt har man lurat till sig värdesaker.

– Personen som ringer kan vara både kvinna eller man och pratar polska. De är mycket övertygande i sitt tillvägagångssätt. Den som drabbas kan känna skuld att den lät sig luras men tyvärr är dessa bedragare väldigt uppfinningsrika och det är lätt att faktiskt bli lurad, säger Jan Fribergvid bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm.

I oktober gick polisen ut med ett pressmeddelande där man berättade att man genom kontakt med polska föreningar satt stopp för denna typ av bedrägerier. Trots det tycks fenomenet ha fortsatt.

I videon nedan hörs ett riktigt samtal där en misstänkt bedragare försöker lura till sig pengar genom att låtsas ringa från en bank. Samtalet är till en svensktalande och från 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.