Bemanningsföretag i strid med facket

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen driver ärenden mot bemanningsföretaget Bemannia om utebliven övertid, märkliga anställningsformer och låga löner. Företaget anlitas av bland annat Stockholms stad och landstinget i Uppsala.

Det går bra för bemanningsföretaget Bemannia. De vinner upphandlingar på löpande band. Kunderna är tunga aktörer. De utklassar konkurrensen och vinner avtal för miljarder.

Men bakom rubrikerna gror missnöjet. Det är de anställda på Bemannia som mår dåligt. Vi har träffat ”Kristina”, med god insyn i företaget. Hon vill vara anonym.

– Med min bakgrund som sakkunnig inom arbetsrätt och rekrytering har jag inte mått speciellt bra, i och med att jag medvetet har varit tvungen att bryta mot både LAS och kollektivavtal, säger hon till ABC.

Bilden bekräftas av fackförbundet Unionen, som just nu driver hela 16 ärenden som rör Bemannia – 13 i Stockholm.

– Vi ser ju generellt att det kommit in ärenden där man inte betalat ut de löner som man är skyldig till enligt kollektivavtal, semesterersättningar, ob-ersättningar, jourersättningar och så vidare. Sedan har man anställt på väldigt märkliga anställningsformer också, säger Unionens Anna Engelbert till ABC.

Bemannia är en stor leverantör till svenska kommuner och myndigheter och finns bland annat på Pensionsmyndigheten, Trafikverket, Skattemyndigheten och Stockholms stads alla förvaltningar. Under 2012 tog Unionens medlemsrådgivningemot ett samtal i veckan – från anställda på Bemannia. Det rör sig om liknande ärenden om och om igen.

ABC har försökt få en intervju med Bemannia – utan framgång. Men i ett telefonsamtal med företagets vd säger han att eventuella fel ska rättas till – och att oklarheterna beror på att företaget växer snabbt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.