Berusad pilot frias

Uppdaterad
Publicerad

Över 150.000 flygplan har landat på Sveriges största flygplatser i år, men bara en bråkdel av besättningarna alkoholtestas. Samtidigt frias en berusad pilot som åtalats för flygfylleri.

Den 46-årige SAS-piloten drack alkohol kvällen före flygningen till Köpenhamn i maj. På Arlanda bestämdes att hans kollega skulle flyga medan 46-åringen skulle fungera som styrman. Han var ändå en av de två personer som var utsedda att flyga planet, konstaterar Attunda tingsrätt.

En kontroll visade att hans promillehalt låg på 0,96, högt över gränsen på 0,2 promille.

Berusad pilot

Rätt att kolla

För att bli fälld för flygfylleri krävs dock att mannen utförde en uppgift ”av väsentlig betydelse för flygsäkerheten”, enligt rätten. Åklagaren anser att det kriteriet är uppfyllt eftersom mannen hade påbörjat en utvändig säkerhetsinspektion av planet, men det har han själv nekat till.

Svensk pilotförening ser ”med glädje” på domen, enligt förhandlingschef Tommy Larsson. Även om pilotföreningen inte försvarar mannens agerande anser man inte att han hade påbörjat en aktiv åtgärd kopplad till flygsäkerhet.

– Det är viktigt att skilja på vad som står i SAS medarbetarpolicy och i brottslagstiftningen, säger Larsson.

Mannen fick efter händelsen inte arbeta kvar på SAS och har fått sitt flygcertifikat indraget.

Sedan den 1 september 2010 har polisen rätt att göra stickprovskontroller på piloter och annan personal som arbetar i och omkring planen. Men i förhållande till antalet landningar görs få kontroller, visar en rundringning som TT har gjort.

”Ett tag sedan”

Som exempel kontrollerades 1.452 personer på Arlanda och Bromma flygplats i Stockholm januari-september 2012. Under samma period landade över 100.000 plan.

På Landvetter i Göteborg, med nästan 23 000 landningar i år, är målet att göra 300 kontroller 2012. Hittills har 245 personer fått blåsa, enligt Håkan Lidberg, sektionschef på gränspolisen

Är det tillräckligt med tanke på hur trafikerad flygplatsen är?

– Ja, i nuläget är det tillräckligt. Det följer den målsättning vi har satt upp, säger han.

Kontroller på Sturup i Malmö görs inte varje vecka men ”åtminstone varje månad”, enligt Anders Sahlin, chef på flygplatsens polisstation.

– Vi tar tag i det ibland när vi känner att det var ett tag sedan vi gjorde det sist, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berusad pilot

Mer i ämnet