Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild. Foto: TT/Pontus Lundahl

Beslut: Förskolor ska stå för blöjnotan

Uppdaterad
Publicerad

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner. Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte försåg barnen med blöjor. Kommunen krävde då bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor.

Tidigare i år dömdes skolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva. Flera andra – totalt 18 stycken – har valt att tillhandahålla blöjor gratis. Bland dem finns Falköping, Lindesberg och Härnösand.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn som går på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom då fram till en prislapp på mellan 3,5 och tio miljoner kronor.

Kommunernas intresseorganisation larmar

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, larmar om ökade kostnader efter domstolens beslut. De ska nu analysera beslutet för att sedan avgöra hur förbundet ska agera.

– Klart är att det får betydande ekonomiska konsekvenser för kommunerna, som redan idag har ett ansträngt läge, säger Germund Persson, chefsjurist på SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.