Visa alla (3)

Besöksrekord på Nationalmuseum efter nyöppning

Publicerad

Under två och en halv månad som Nationalmuseum haft öppet har det kommit nästan lika många besökare som under ett helt år innan det stängde för renovering. Hela 311 000 besökare har kommit till Nationalmuseum från den 13 oktober till och med den 31 december 2018.

Nationalmuseum har varit stängt för renovering i över fem år. Och det verkar som om museet varit saknat under ombyggnaden.

Alla bokningsbara visningar fram till januari blev fullbokade med en gång och sedan vällde besökarna in. Dessutom har det varit långa köer i samband med öppningen varje dag.

– Rekordantalet besökare speglar kulturens värde i samhället. Samtidigt påminner det oss om hur många som har saknat Nationalmuseum och dess rika samlingar, utställningar och evenemang när museet varit stängt, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Nytt kösystem

Det stora antalet besökare har krävt lite nyordning med bland annat extra garderob för kläder och nytt kösystem med tanke på den långa raden av väntande besökare utanför museet.

Men trots trängsel har besökarna varit nöjda.

Nationalmuseum, ett av de statliga museerna, återinvigdes i oktober 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

– Reaktionerna har varit väldigt positiva bland besökare med olika bakgrund och i olika åldrar. Nationalmuseums samlingspresentationer och utställningen med John Singer Sargent har uppmärksammats och hedrats även internationellt – och vi är väldigt glada över allt detta, säger Susanna Pettersson, överintendent på Nationalmuseum.

Vad är Nationalmuseum?

Visa

Nationalmuseum är Sveriges konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900 samt konsthantverk och design fram till idag. Museibyggnaden har genomgått en omfattande renovering och öppnade igen den 13 oktober 2018.

Antal besök genom åren:

2009: 383 893
2010: 355 922
2011: 401 864
2012: 352 171
2013-2017: huset stängt för renovering och tillfälliga externa utställningsplatser

Från den 13 oktober till och med den 31 december 2018 har museet haft 311 000 besökare.

Källa: Nationalmuseum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer