Biologiska museet stänger – på obestämd tid

Uppdaterad
Publicerad

Taket på den k-märkta byggnaden läcker och besökarna sviker. – Kåken är i dåligt skick, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

– Alla älskar Biologiska museet, men för få besöker oss, berättar John Brattmyhr, Skansenchef.

Biologiska museet invigdes den 11 november 1893 av grundaren Gustaf Kolthoff. Hans ambition var att skapa något nytt och annorlunda och det resulterade i en utställning med dioramateknik. Alltså en ekologisk teater med uppstoppade djur som återskapade nordiska naturmiljöer. Målningarna på väggarna skapades av vännen och konstnären Bruno Liljefors.

Biologiska museet Foto: Marie Andersson

Stänger i augusti – pengar saknas

Men den 124-åriga byggnaden är illa däran. Bland annat finns en läcka i taket som temporärt är löst med en presenning.

– Vi måste rusta och laga taket innan vi kan fortsätta någon långsiktig verksamhet. Skansen har för lite resurser för att underhålla. Det gäller även flera andra kulturhistoriska byggnader. Det är oerhört kostbart att underhålla dessa byggnader. Vi gör så gott vi kan med de resurser vi har, säger John Brattmyhr, Skansenchef.

Vill byggnadsminnesförklara

Skansen har sökt ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen för att kunna renovera byggnaden och det är också avgörande om Biologiska museet ska kunna öppna igen. Enligt John Brattmyhr är det tufft ekonomiskt att driva och underhålla skansens 250 byggnader. Skansen står för huvuddelen av intäkterna medan 29 procent kommer från stadsbidrag.

Entrén till Biologiska museet Foto: Marie Andersson

– Vi söker en byggnadsminnesförklara för att säkra byggnadens framtid. I så fall får vi stöd och hjälp att bibehålla och bevara byggnaden, där står mitt hopp just nu.

Eftersom Stockholms landshövding Chris Heister ses som jävig i frågan, så kommer ärendet hanteras av länsstyrelsen på Gotland.

Vad händer med alla uppstoppade djur under stängningen?

– De är säkrade och det finns ingen risk att de kommer förstöras. De kommer att finnas kvar i byggnaden.

Branden 2008

Biologiska museets historia höll på att ta slut redan 2008 när en brand utbröt i en av byggnadens ytterväggar. Men en snabb insats från brandkåren gjorde att bygganden kunde räddas och inga föremål eller målningar förstördes.

– Det var med ett par minuters marginal. Någon hade hade hanterat eld ovarsamt. Men byggnaden ville stå kvar, säger John Brattmyhr.

”Vi måste bevara”

När Biologiska museet stänger dörrarna i augusti så är det på obestämd tid. Men enligt Skansenchefen så finns det ett stort engagemang kring museet. Att museet aldrig någonsin öppnar igen, är inte troligt.

– Vi stänger tills vi har fått ordning på huset och under den tiden som det tar, så kommer vi fundera på vad vi ska göra med byggnaden. Men jag ser svårigheter med att vi skulle göra våld på Biologiska museet så som det ser ut med diorama, djur och målningar. Det måste vi bevara.

Foto: Marie Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.