Här slår blixten ner på Kungsholmen. Foto: Erik Törnberg

Mullrig natt med 640 blixtar över Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det var många stockholmare som vaknade när åskovädret drog in över Stockholms län natten mot måndag. Mellan klockan 02.30 och 07.00 slog 514 blixtar ned till marken i Stockholms län, enligt SMHI.

 – Vid fyra-tiden på måndagsmorgonen var åskvädret som intensivast och låg då över Stockholm, säger Linus Karlsson, meteorolog SMHI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att bli träffad av blixten.

Men nattens alla blixtar slog inte ned till marken. Vissa gick mellan molnen men även de ger muller och ljussken. Totalt orsakade nattens åskväder 640 blixtar över länet.

– Det är rekord för i år, det var ett rejält åskväder med mycket regn.

Här på SMHI:s hemsida kan du se var blixtnedslagen sker i Stockholm.

Det är blixtar över 5 000 ampere som syns på SMHI:s karta. Bild från måndagens åskoväder. Foto: SMHI

Blixt slog ner i garagedörr

Trots det stora antalet blixtar orsakade ovädret inga större skador.

I Stuvsta orsakade blixten en brand i en garagedörr. I Huddinge fick räddningstjänst rycka ut till en villa efter larm om röklukt.

– Blixten slog ner i ett träd och energin följde trädens rötter som gav brännmärken i marken fram till huset, säger Mikael Nygren, operativchef Södertörns brandförsvarsförbund.

Inga skogsbränder

Under måndagen hade räddningstjänst inte fått in några uppgifter på att blixten orsakat några bränder i skog i mark.

– Det är inte förrän efter lunch som väderförhållanden för bränder är optimala. Det är när solen står i zenit, på eftermiddagen, som förutsättningarna är bättre för elden att öka i styrka. Branden är som ett levande ting, den följer dygnet och lugnar sig på nätterna, säger Mikael Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.