Peter Fagerström har anmält byggfusk i sitt bostadsområde Högmora i Huddinge kommun flera gånger. Här berättar han om hur byggarbetare blivit hotfulla efter anmälningar. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Boende anmäler byggfusk i Huddinge – bemöts hotfullt

Uppdaterad
Publicerad

Byggföretag i Högmora i Huddinge har de senaste åren tvingats betala 800 000 kronor i sanktionsavgifter till kommunen. Detta efter att boende i området anmält att företagen påbörjat byggen utan godkännande, fällt träd och tillåtit inflyttning i husen utan start- och slutbesked. Men när grannarna anmält byggfusket har flera boende bemötts hotfullt av några byggarbetare.

En boende i området berättar att byggarbetare vid två tillfällen skrikit att personen skulle sluta lägga sig i och skaffa sig ett liv. Vid ett annat tillfälle filmade en byggarbetare personens barn, som lekte utomhus, och hotade att anmäla till socialtjänsten.

”Man kan råka illa ut”

En annan boende har börjat anmäla byggfusk anonymt efter att en person som var inblandad i ett byggprojekt ringt upp och hotat att dra den boende inför rätten.

– Skriver man sitt namn på anmälan kan de knacka på dörren eller ringa upp och då känns det som att man kan råka illa ut, säger den boende.

De boende har inte känt något behov att polisanmäla händelserna.

I videon ovan svarar ett av de berörda företagen på anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer