Hör hur det låter när tåget på tvärbanan passerar Zjwan Marqus och hennes familjs lägenhet. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Boende i Årsta drabbas av buller från tvärbanan – tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Buller från tvärbanan stör boende i tre nybyggda lägenhetshus i Årsta i Stockholm. Även med stängda fönster låter det för mycket. Familjen Marqus flyttade in i sin lägenhet i våras och har sedan dess fått sin nattsömn förstörd. Nu tvingas byggföretaget JM köpa tillbaka flera lägenheter där ljudkraven för inomhusmiljö inte uppfylls. Familjen Marqus flyttar ut i januari.

Vem som bär ansvaret för att åtgärda ljudproblemen är huvudfrågan. Och de boende tvistar nu med byggföretaget JM om hur mycket pengar de ska få tillbaka. Förutom att köpa tillbaka flera lägenheter betalar även företaget månadsavgiften för de hushåll som drabbats av för höga ljudnivåer.

Växlar kan bytas ut

Byggföretaget JM har avböjt en intervju med SVT Stockholm. De skriver i ett mejl att man utreder kompletteringar av fönstren men vill att regionens trafikförvaltning åtgärdar bullret som orsakas av fyra växlar på tvärbanan.

De skriver att bullret ökat sedan byggprojektet godkändes och lägenheterna såldes, något som man inte kände till och därför inte gjorde någon ljudmätning av.

Enligt Trafikförvaltningen är växlarna 20 år gamla, även om några av dem nyligen installerats på platsen. Möjligheten att byta ut växlarna undersöks men kan tidigast ske våren 2021, det skulle kosta mellan fem och tio miljoner kronor.

Men Trafikförvaltningen anmärker på att kommunen godkänt inflyttning i lägenheterna trots att byggföretaget inte redovisat någon ljudmätning. De menar att det är byggföretaget tillsammans med Stockholms stad som är ansvariga för att de boende inte drabbas av bullerproblem.

Inget slutligt besked fattat

Enligt Mikael Andersson Ståhl, biträdande bygglovschef på Stockholms stad, har kommunen enbart godkänt ett interimistiskt slutbesked, som innebär att det fortfarande finns saker kvar att åtgärda vad gäller till exempel ljudproblemen. Ett slutgiltigt slutbesked har ännu inte fattats. Miljöförvaltningen utreder nu frågan om vem som egentligen ska åtgärda bullerproblemen.

Den här nyheten kom till via ett tips! Har du något du vill tipsa oss om? Maila stockholm@svt.se eller direkt till reportern Sandra Kjellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.