Boende kräver tvångsförvaltning

Uppdaterad
Publicerad

I ABC:s granskning av Stockholms hyresvärdar har vi berättat om lägenheter i Jordbro där fuktskador och flagad färg hör till vardagen. De 800 lägenheterna ägs av ett fondbolag i Tyskland, och i tisdags hoppade förvaltaren av. Nu har de boende bildat ett nätverk som kräver tvångsförvaltning.

Det är bara två av åtta uppgångar på Nina Hellmans innergård som har belysning. Trots att ytterlampan vid hennes port felanmäldes för fem veckor sedan är den fortfarande släckt. Hon visar hur hon brukar använda mobiltelefonen att lysa med, för att se vart nyckeln i dörren ska in.

– Jag har bott här i 17 år, och mina barn har växt upp här. Vi som bor här vill inte ha det så här. Vi vill ha ett tryggt leverne, säger Nina Hellman.

Namninsamling i området

När det nystartade nätverket Rusta upp Jordbro träffas vittnar flera av deltagarna om fuktskador och ventilationsproblem. Mattias Bernhardsson har tryckt upp listor som medlemmarna tar emot och fördelar mellan sig. De kommer att knacka dörr och samla in namnteckningar för att en tvångsförvaltare sätts in.

– Vi har fått nog av förfallna bostadshus och förvaltare som inte bryr sig, utan bara plockar ut vinster. Så nu kräver vi upprustning. Och vi kräver det nu på en gång, säger Mattias Bernhardsson bestämt.

Han visar oss till en av trappuppgångarna där det ser värst ut. Men när vi kommer in är den flagnade färgen överspacklad och en lapp med ”nymålat” varnar oss för att gå emot väggen.

Renovering påbörjad efter ABC-inslag

Sedan ABC sände inslagen i veckan har ägaren börjat renovera. En informationslapp säger att renoveringen inleds den 11 november, men när ABC var där den 16:e och filmade fanns ingen lapp och ingen upprustning var påbörjad. Efter en snabb koll konstaterar Mattias Bernhardsson att flera trapphus nu är spacklade.

– Det visar ju vilken makt det finns att gå ihop och kräva något, och det visar också vilken påtryckning det blir när media gräver fram nyheter. Men det här räcker inte. Det är bara kosmetika. Det som behövs är stambyten och riktiga renoveringar där man ser till att ventilationen fungerar och att att man löser problemen med fukt och ohyra, säger Mattias Bernhardsson.

ABC har sökt ägarna Patrizia, men de vill inte svara på våra frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ABC granskar hyresvärdarna

Mer i ämnet