Boende mötte rådjur i trapphuset

Uppdaterad
Publicerad

Boende i ett flerfamiljshus på Kvarnholmen i Nacka kommun fick oväntat besök på lördagsförmiddagen. Ett rådjur hade tagit sig in i fastigheten och upp i trapphuset.

Rådjuret var panikslaget och viltvårdare kallades till platsen för att försöka få ut djuret. Men det är inte första gången rådjur tar sig in i bostadsområdet på Kvarnholmen.

– På tio dagar har det varit två till incidenter, säger Clarence Breding, viltvårdare i Nacka kommun.

För att komma till bostadsområdet på Mjölnarvägen på Kvarnholmen så måste rådjuren gå via en brant ståltrappa. Gå nedför vågar de, men uppför tar det stopp.

– Rådjuren ser rätt igenom ståltrappan när de ska gå uppför, då blir de skrämda och kommer ingenstans.

Byggarbete stressar djuren

Hur djuret tog sig in i trapphuset är oklart. Men byggarbete i området kan enligt viltvårdaren orsaka stress, samtidigt som grönytorna blir allt färre.

– Det händer att rådjuren springer runt och fäller utemöbler och slänger sig in genom fönster i ren panik. Det bästa vore att sätta upp en grind som gör att djuren inte kan ta sig in området, säger viltvårdaren Clarence Breding.

Hur gick det för rådjuret i trapphuset då? Det kom ut från fastigheten med livet i behåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer