Bostadsaffärer tar längre tid än tidigare. Foto: TT

Stockholms bomarknad dämpas

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms bostadsrätter har ökat mest i värde i Sverige de senaste fem åren – på vissa håll med 1 000 kronor per dag. Men procentuellt är det lägenheter i Västernorrland och andra glesbygdslän som rusat och mer än fördubblats i värde.

– I storstadsregionerna, exkluderat Malmö som fortfarande har en kraftig efterfrågan, ser vi sedan augusti att det har bromsat in ganska fort, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

”Färre spekulanter”

Han menar att marknaden är inne i ett skifte där köpare och säljare har olika förväntningar.

– Det är inte så att priserna rasar. Men en klart dämpad marknad där bostadsaffären tar längre tid och det är färre spekulanter, säger Engström.

Enligt Engström beror den något lugnare marknaden bland annat på ett ökat byggande och de amorteringskrav som infördes sommaren 2016.

– I ett generellt perspektiv är det sunt att det börjar dämpa sig lite. Vi har varit inne i en tidsperiod 2012 till 2017 med en extremt hög prisutveckling, säger Johan Engström.

Istället är i det glesbygden som priserna rusar. Enligt färska siffror från Fastighetsbyrån framkommer att Västernorrland och Norrbotten är de län där bostadsrätter har stigit mest i pris de senaste fem åren, med 124 respektive 118 procent.

Lidingö toppar

Sedan 2012 har prisuppgången i kronor varit hög i storstäderna. I kommuner som Lidingö, Ekerö, Danderyd, Stockholm och Solna har priserna de senaste fem åren stigit med mellan 1,5 och 2,1 miljoner kronor. Lidingö toppar listan och där har bostadsrätterna i snitt stigit med över 1 000 kronor per dag under perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.