Foto: Säkerhetspolisen

Bombarens finansiär kvar i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Nasserdine Menni, dömd för att ha hjälpt självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att finansiera terrordådet i Stockholm 2010, blir kvar bakom galler.

På fredagen kom en domstol i Skottland fram till att bevisningen mot honom varit tillräcklig. Menni, född i Algeriet och asylsökande med bas i Glasgow, ska enligt flera medier utvisas från landet efter att ha avtjänat sitt straff.

Abdulwahab, som flyttade från Irak till Sverige på 90-talet och till Luton 2001, sprängde sig till döds i centrala Stockholm den 11 december 2010. Han hade dessförinnan flera gånger misslyckats att utlösa laddningarna. Strax innan han dödades av sin egen laddning skickade han mejl till TT och Säpo om att det var ”dags att slå till”.

I brevet talades om hämnd för konstnären Lars Vilks, som bland annat gjort kontroversiella teckningar av rondellhundar, och Sveriges militära insats i Afghanistan, som inleddes vid årsskiftet 2001/2002 och fortfarande pågår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet