Polisen: ”Om stöld av nycklar sker i skolan eller på jobbet är det bråttom att säkra bostaden.” Foto: TT

Borttappade nycklar bakom bostadsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första månader har ett 15-tal inbrott där polisen starkt misstänker att stulna nycklar varit orsaken, skett i Stockholmsregionen.

– Vi ligger över normalläget för denna typ av inbrott och därför ser vi anledning att uppmärksamma allmänheten på att de förekommer, säger Fredrik Wiggerud, brottsamordnare i city, i ett uttalande på polisens webbplats.

Enligt polisen är det inte ovanligt att nycklar hamnar i fel händer genom att skolbarn får dem stulna ur väskor som lämnats obevakade.

– Sker stölden i organiserad form brukar inbrotten inträffa väldigt fort samma dag. Ofta säkrar brottsoffret inte bostaden först utan letar efter nycklarna eller spärrar kontokort. Många skulle klara sig undan inbrott om de i stället snabbt tog sig till bostaden, säger Fredrik Wiggerud.

Polisens tips: Så undviker du bostadsinbrott som sker med nycklar

  • Var försiktig med att märka nycklar och väskor på ett sätt som leder direkt till bostadsadressen. Använd gärna namn och telefonnummer som inte kan spåras till bostaden.
  • Om stöld av nycklar sker i skolan eller på jobbet är det bråttom att säkra bostaden. Ring en granne, bekant eller släckting och bevaka bostaden tills du har bytt lås.
  • Personal på skolor och idrottshallar bör höja uppmärksamheten när främmande vuxna rör sig i miljön.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.