Foto: SVT

Bosse får inget LSS-boende – mamma Carina sjukskriven i två år

Uppdaterad
Publicerad

Trots att 26-årige Bosse Neijbert har en rad diagnoser och en enligt honom ohållbar bostadssituation med sin mamma nekas han en plats på ett LSS-boende.

Bosse Neijbert har add, asperger (eller ASD; autism spectrum disorder) och en neuropsykologisk sjukdom vid namn recklinghausen. Allt detta är förankrat och noterat i flera läkarutlåtanden de senaste åren.

Tvingats sjukskriva sig

Bosses mamma Carina Neijbert, nu 62 år, har tvingats sjukskriva sig för att hon inte orkar att ta hand om både ett heltidsjobb och sin son.

Lösningen, menar hon och Bosse, hade kunnat vara ett så kallat boende med särskild stöd och service, även kallat LSS-boende.

Överklagade men nekades igen

Men stadsförvaltningen i Hässelby-Vällingby nekar, och förvaltningsrätten har i en överklagan gett Hässelby-Vällingby rätt. Man menar att Bosse kan ta hand om sig själv i den grad att ett boende inte behövs.

Se Bosse och Carina Neijbert berätta om sin situation i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer