De kommunala bostadsbolagen vill komma åt den olovliga andrahandsuthyrningen. Foto: TT

Bostadsbolagen ökar insatserna – vill komma åt olovlig andrahandsuthyrning

Uppdaterad
Publicerad

Olovlig andrahandsuthyrning av hyresrätter är ett stort problem för de kommunala bostadsbolagen i Stockholms stad. Nu ökar de insatserna för att avslöja den otillåtna uthyrningen.

På bolaget Svenska bostäder arbetar ett 20-tal personer med frågan och hos Stockholmshem har man nyligen förstärkt sina insatser. Sedan årsskiftet arbetar tre personer med att hitta och avslöja otillåten andrahandsuthyrning.

Karin Stener, kommunikationschef Stockholmshem. Foto: Stockholmshem

– Vi jobbar främst med tips där det finns en misstanke om olovlig uthyrning, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.

– Vår känsla är att ärendena ökar och också att ärendena blir mer och mer komplexa. Man tar ut väldigt dyr hyra eller försöker sko sig på dem som verkligen är i behov av en lägenhet.

Samband med störningar

Även på Familjebostäder har man två handläggare som hanterar olovlig uthyrning.

– De har ett nära samarbete med vår förvaltningsorganisation som är ute i områdena och våra särskilda störningshandsläggare. Det finns ofta samband mellan störningar och uthyrning i andra hand, säger Erica Lawesson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Erica Lawesson, kommunikationschef på Familjebostäder. Foto: Familjebostäder

Uppdrag i årets budget

I 2017 års budget har stadens bostadsbolag i uppdrag att arbeta hårdare för att minimera den otillåtna andrahandsuthyrningen. Genom sitt arbete kan var och ett av bostadsbolagen förmedla vidare cirka 100 lägenheter per år.

– Uthyrningen är ett vanligt förekommande problem i hela Stockholm eftersom vi har så stor bostadsbrist. Det är väl värt att ha särskilda resurser så att kontrakten hamnar hos dem som har rätt till dem, säger Erica Lawesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.