Foto: SVT/Stockholmshusen Svenska bostäder

Bostadsborgarrådet: Oklart hur mycket billigare hyrorna blir

Publicerad

På fredagen inleddes andra etappen av bygget av 5000 billiga hyreslägenheter inom projektet Stockholmshusen. I Tensta ska 172 hyresrätter stå klara om två år. Men bostadsborgarrådet vågar inte slå fast hur mycket billigare hyrorna kommer bli jämfört med annan nyproduktion.

Satsningen på massproduktion av billiga hyreslägenheter i projektet Stockholmshusen fortsatte på fredagen med byggstart nummer två.

I Tensta ska Svenska bostäder bygga 172 hyresrätter i kvarteret Ledinge 1. Bostäderna ska vara klara för inflyttning om två år.

Den första byggstarten för Stockholmshusen var 70 hyreslägenheter i Rågsved som påbörjades i december förra året.

Lägre än annan nyproduktion

Men hur mycket billigare Stockholmshusen blir än annan nyproduktion är inget som bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V), vågar slå fast.

– Jag tänker inte ge några siffror för då kommer Hyresgästföreningen att bli jättearga om jag går ut och uttalar mig innan de har förhandlat.

– Men vi vet att det kommer vara betydligt lägre hyror än i annan nyproduktion som är extremt dyr i dag, säger Ann-Margarethe Livh (V).

– Dessutom påverkas vi av de statliga investeringsstöden som nu kan börja fungera i Stockholm vilket kommer pressa hyrorna ännu mer.

Samma hus byggs många gånger

Hur lyckas man då få ner kostnaderna för Stockholmshusen så att det till slut syns på hyran.

Bostadsborgarrådet menar att de stora upphandlingar som genomförts har pressat priserna samt att ett bra samarbete mellan de inblandade parterna kortar byggprocessen.

Bengt Rehn som är projektkoordinator för Stockholmshusen på Svenska bostäder tilläger att det handlar om att bygga samma  sorts hus många gånger.

– Återupprepningen förenklar processen och sänker byggkostnaden.

Sammanlagt ska det bli 5000 hyresrätter i projektet Stockholmshusen. 4000 är i inne processen och 1000 väntar på att sättas i gång. Inom de närmsta fem åren ska projektet vara klart.

Vad är Stockholmshusen?

Stockholmshusen är ett nära samarbete mellan Stockholms stads tekniska förvaltningar, de allmännyttiga bostadsbolagen och byggföretag för att korta byggprocessen, bygga snabbt, och kostnadseffektivt.

De fem första etapperna i Stockholmshusen:

Säterhöjden Rågsved 70 lgh

Ledinge Tensta 172 lgh

Karneolen, Solberga 70 lgh

Bjurö, Farsta 90 lgh

Dalarö Väddö, Farsta 125 lgh

Källa: Svenska bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.