Foto: TT

Bostadsinbrotten har fördubblats sedan april

Publicerad

Inbrotten ökar i Stockholm, efter att ha legat på en historiskt låg nivå under våren. Det skriver tidningen Hem och Hyra. Sedan april har inbrotten fördubblats.

Under våren, då många hållit sig hemma under coronapandemin, sjönk antalet anmälda inbrott i lägenheter och villor i hela landet. Allra mest dramatisk blev minskningen i Stockholm. Kanske är det också därför som huvudstaden nu ser den snabbaste ökningen av inbrott igen.

På bara en månad, från maj till juni, ökade bostadsinbrotten med 46 procent – från 91 stycken i maj till 133 i juni. Det motsvarar en fördubbling sedan april. Det skriver tidningen Hem och Hyra.

I och med ökningen är Stockholm nu tillbaka till – och till och med förbi – förra årets nivåer. Under juni förra året anmäldes 122 bostadsinbrott i juni, jämfört med årets 133.

”För tidigt att dra slutsatser”

Enligt Brås statistiker beror minskningen sannolikt på att tjuvarna fått svårare att slå till när så många hållit sig hemma under pandemin, men enligt Anders Bryngelsson, presstalesperson för Stockholmspolisen, är det för tidigt för att dra några sådana slutsatser.

– Vi hanterar de fall vi får in så gott det går, men drar för närvarande inga slutsatser. Inbrott går generellt i vågor och det är ännu svårt att se något direkt säsongsmönster. Om det finns en koppling till coronapandemin eller några stöldligor, säger han till Hem och hyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.