Bostadslösa studenter erbjuds tält

Publicerad

Bristen på studentbostäder i Stockholm gör att många studenter står bostadslösa. På universitetsområdet delar Stockholms studentkårs centralorganisation ut tält som en sista utväg för den som inte hittar någon annanstans att sova.

Små gröna tält står uppställda på gräsmattan utanför Stockholms Universitet. I natt agerade tälten sovplats till tre studenter som ännu inte hittat någonstans att bo.

– Vi försöker hjälpa dem att hitta andrahandsbostäder och olika sätt att hitta någonstans att sova, och i allra värsta fallså blir det ett tält, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Stockholms studentkårs centralorganisation.

Framför allt är det utbytesstudenter som har svårt att hitta någonstans att bo i Stockholm.

– Tyvärr är andrahandsmarknaden full av fördomar, rasism och sexism. Det gör att alla inte har samma förutsättningar att hitta ett boende.

Om nätterna blir det kallt i tältet, och förhoppningen är att alla studenter snart ska hitta ett mer permanent boende.

– Ingen ska behöva bo så här. Det här är pinsamt för Sverige och Stockholm, säger Theo Strömdahl Östberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.