Bråk tvingar bibliotek att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Precis som flera andra bibliotek har biblioteket i Hässelby villastad fått problem med stökiga gäng. Sedan i början av maj har man till och med tvingats stänga igen på eftermiddagarna på grund av de störande ungdomarna.

De har skräpat ner, haft sönder saker och betett sig hotfullt när personalen sagt till. På Hässelby villastads bibliotek har ett 20-tal ungdomar och unga vuxna uppträtt så stökigt på eftermiddagarna att biblioteket nu tvingas stänga redan klockan 15.

– Vi försöker att skicka ut dem men det går inte. Vi ringer på väktare, men väktarna tar ofta 45 minuter på sig att komma, därför att de befinner sig någon annanstans. Det har varit extremt stressande och påfrestande, säger bibliotekarien Einar Ehn.

I höstas gjorde staden en ny upphandling av fritidsgårdsverksamheten i Hässelby och Vällingby. Sedan dess är fritidsgårdarna i stadsdelen stängda på eftermiddagarna när eleverna slutar skolan. Och det var efter att fritidsgårdarnas öppettider ändrades som problemet eskalerade.

– Biblioteket upphör att vara ett vara ett bibliotek när folk inte längre vill gå in på grund av oro och stök, säger Einar Ehn.

Nu planeras en träffpunkt

Stadsdelen för nu en dialog med skolungdomar för att försöka hitta sysselsättningar till dem. Man har även fått tillgång till en lokal i närområdet där man planerar för en träffpunkt för unga med meningsfulla aktiviteter. Ambitionen är att den ska vara öppen på eftermiddagarna.

– Den kommer att ha ett medborgarkontor, där våra medborgarvärdar också ska finnas och hjälpa till med service, läxhjälp, och det kommer att finnas datorer. Kanske en liten kaffehörna, säger stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

Men Einar Ehn tycker inte att politikerna tar stöket på Stockholms bibliotek på tillräckligt stort allvar.

– Jag önskar att sådana här oroligheter och saker som är i gränslandet till kriminalitet aldrig normaliseras bara för att det händer i förorten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.