• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Brand i flerfamiljshus i centrala Stockholm – orsak fortfarande okänd

Uppdaterad
Publicerad

Brandorsaken till den kraftiga branden i Vasastan på söndagen dröjer. Det är fortfarande för varmt för kriminalteknikerna att ta sig in.

Minst sju personer skadades i en brand i ett flerfamiljshus i Vasastan i centrala Stockholm. Samtliga sju har först till sjukhus med ambulans och fem med allvarliga skador.

Larmet kom vid 14:30-tiden på söndagen. En del av Sveavägen stängdes av i nordlig riktning och kvarteren runt Vanadislunden var avspärrade.

Under räddningsinsatsen sattes ett sjukvårdstält upp för att kunna undersöka ett tiotal drabbade personer på plats.

– Sju personer har förts till sjukhus, fem av dem har allvarliga skador, säger Annika Folcker Aschan, presstalesperson vid region Stockholm.

Johan Szymanski, räddningsledare för insatsen, säger att den första styrkan på plats mötte en person som hoppat på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Rökspridningen mellan lägenheterna var oerhört snabb i stora delar av huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningsledare Johan Szymanski. Foto: Ellen Pan/SVT

Sökinsats i röken

Strax efter 16-tiden på söndagen kom beskedet från räddningstjänsten att branden var släckt.

Räddningstjänsten fick bryta upp dörrar och söka igenom 40-50 lägenheter för att säkerställa att ingen blivit fast i rökmiljö.

– Även om elden är släckt och man har en viss mängd syre så kan man inte vara i ett rökfyllt rum särskilt länge, säger Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl på räddningstjänsten.

Sökinsatsen är nu avslutad.

Ett vittne säger till SVT att det ska ha brunnit på bottenplan i byggnaden.

Brandorsak dröjer

Polisen har inlett förundersökning angående grov allmänfarlig vårdslöshet och grovt vållande till kroppskada, även kriminaltekniker kommer att undersöka platsen så snart det är tekniskt möjligt. Men svaret på varför det började brinna kommer att dröja. Kriminalteknikerna kommer att kunna gå in i huset först på tisdag morgon.

– Det är för varmt. Det tar minst 24 timmar efter en brand innan teknikerna kan gå in, ofta mer, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen, dagen efter branden.

Björn Åkesson befann sig i byggnadens källare och blev instängd där på grund av rökutvecklingen i trapphusen. Men när läget var säkert fick han komma ut och såg då hur de skadade hjälptes iväg.

– Det är tragiskt. Läbbigt. Vi såg brännskadade människor bäras ut på bårar.

Får inte komma hem i dag

Utanför avspärrningarna har boende samlats i väntan på att få komma in till sina hem.

– Vad gäller de lägenheterna vi sökt igenom så kommer de inte få komma hem i dag i alla fall, säger Henrik Jynnesjö.

Hur många som drabbas exakt är oklart. De som önskar har erbjudits en evakueringsplats att samlas på – samverkan sker med bland annat Stockholm stad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det ska finnas minst elva ambulanser på plats på Frejgatan efter strobranden i ett flerfamiljshus. Foto: SVT/Ellen Pan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.