Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt räddningstjänst ska branden ha startat i ett funktionshus som rymmer tvättstuga och sophus. Foto: Blåljusbilder

Brand i flerfamiljshus i Hallunda – boende evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Boende i ett 50 meter långt lägenhetshus i Botkyrka kommun tvingades evakuera efter det att en brand spridit sig från ett intilliggande funktionshus. Men räddningstjänstens plan – att låta trätaket brinna av kan ha räddat lägenheterna under.

Strax efter klockan två under natten mot onsdagen kom ett larm om en brand i ett så kallat funktionshus, som räddningstjänsten beskriver som tvättstuga samt grovsoprum i Hallunda utanför Stockholm.

Fullt utvecklad brand

Byggnaden, som bedöms vara cirka 50 kvadratmeter, stod i full brand när räddningstjänsten kom fram. Då hade branden även spridit sig till det intilliggande 50 meter långa flerfamiljshuset med två våningar samt två portar.

– Det har då även tagit sig i taket i bostadshuset. Det är betongfasad och betongbjälklag mellan de översta lägenheterna, och takkonstruktionen är av trä, så då beslutades att inte lägga på vatten – det blir bara större skador av det, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar.

Läget under kontroll

I stället lät de taket brinna av samtidigt som lägenheterna bevakades och samtliga boende evakuerades.

– Det är ett lägre bostadshus med två portar. Nu finns inget tak men lägenheteran har klarat sig ganska bra. Vi tror att de flesta kan bo kvar men inte alla, säger Roger Magnusson, vakthavande befäl.

Strax efter klockan fyra på morgonen uppger Magnusson att läget är under kontroll.

En person skadades lindrigt av brandrök och fick tas om hand av ambulanspersonal på plats.

Räddningstjänsten bedömer att de kommer att vara på plats en bit in på morgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer