Fönster krossades vid detonationen under natten. Foto: Swepix

Brandbomber kastades mot kyrka i Spånga

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till onsdagen kastade någon tre stycken molotovcocktail mot Spånga kyrka. Fönster gick sönder men ingen skadades av brandbomberna.

– Vi har ingen hotbild mot oss men det är en stark symbolhandling, säger kyrkoherden Jerker Alsterlund.

Strax efter klockan fyra på natten small det vid Spånga kyrka. En molotovcocktail hade kastats mot entrén och två mot fönster som gick sönder. Polisen har spärrat av området för en teknisk undersökning som genomförs under onsdagen och brottet rubriceras som mordbrand.

– Det är en stark symbolhandling mot en kyrka. Varför någon skulle vilja göra detta vet jag inte. Det kan handla om att väcka avsky eller provocera. Vi har ingen hotbild mot oss eller något sådant, säger Jerker Alsterlund.

Tidigare händelse

I december 2018 detonerade en sprängladdning vid en annan församlingslokal en dryg kilometer bort från Spånga kyrka men som tillhör samma församling. Den utredning ledde aldrig fram till att någon dömdes.

– Den gången var det troligen ett experiment. Den här gången är det värre när det är så tydligt riktat mot kyrkan, säger Jerker Alsterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.